Jak zrobić wydmuszkę
25 marca, 2011Dekorowanie jaj to nieodłączna część wielkanocnego zwyczaju. Aby Twoje ozdoby były trwałe, polecamy ozdabiać wydmuszki. Przedstawiamy prosty sposób na zrobienie wydmuszki.
1. Najłatwiej jest opróżnić jajko o temperaturze pokojowej. Jajko nie może być całkiem świeże, najlepiej, by miało 1 -2 tygodnie, wówczas prościej jest usunąć jego zawartość.
2. Grubą igłą zrób dziurki na obu końcach jajka. Następnie powiększ dziurkę znajdującą się na grubszym końcu jajka, czubkiem igły wydłubując małe kawałeczki skorupki. Rób to bardzo ostrożnie, by skorupka nie pękła.
3. Przez otwór wsuń długa igłę i zamieszaj, by rozbić strukturę żółtka (bez tego będzie bardzo trudno je wydmuchać).
4. Przyłóż do ust spiczasty koniec jajka i delikatnie dmuchaj w dziurkę, aż cała zawartość wypłynie na zewnątrz. Możesz ją zużyć do celów kulinarnych (np. omlet).
5. Gdy jajko będzie puste, zatkaj mniejszą dziurkę palcem i podstaw większą pod cienki strumień zimnej wody. Po czym zakryj drugą dziurkę i potrząśnij jakiem. Wydmuchaj zawartość, powtarzaj czynność kilkakrotnie.
6. Odstaw wydmuszkę do wyschnięcia na miękkiej chusteczce.
Dobra rada: Delikatnie przetrzyj skorupkę jajka środkiem do czyszczenia wanny, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia, plamy i resztki tłuszczu.
Zobacz jak ozdobić wydmuszkę: