Zupa z dyni na bazie mleka

Zupa z dyni na bazie mleka

Podana z pieczywem czosnkowym zupa z dyni świetnie rozgrzeje i doda energii nie tylko w chłodne dni.

Składniki:

  • 1 kg obranej ze skórki i miąższu dyni,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 litr półtłustego mleka,
  • sól oraz biały pieprz,
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie).

Wykonanie:

Zagotuj wodę w garnku. Wrzuć do niej  pokrojoną w kostkę dynię. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut (aż dynia bedzie miękka). Za pomocą blendera utrzyj zawartość garnka na gładką masę. Dodaj mleko i gotuj wszystko razem jeszcze przez około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz do zupy dodać również łyżeczkę miodu.

Propozycje podania:

Podawaj zupę dyniową z grzankami czosnkowymi lub prażonymi na patelni pestkami z dyni.

Zobacz również: