Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa smakuje o każdej porze roku. Lekka, orzeźwiająca i dodająca witalności może być zarówno pomysłem na obiad, jak i pyszną przekąskę o każdej porze dnia.

Składniki:

  • 450 ml rosołu warzywnego,
  • ½ kg przecieru z pomidorów (zrób go własnoręcznie lub kup 2 puszki z pomidorami),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta chili,
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • sól i pi pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach wyciśnij na patelnię czosnek. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Zmieszaj wszystkie przyprawy (wraz z mielonymi migdałami) z odrobiną wody i przecieru z pomidorów. Przelej na patelnię i duś pod przykryciem razem z czosnkiem i cebulą przez ok. 5 minut. W garnku zagotuj przecier pomidorowy z rosołem warzywnym, dodaj zawartość patelni i gotuj wszystko razem przez 30 minut.  Jeśli jest taka potrzeba, za pomocą blendera ubij zupę na gładką masę.

Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi listkami bazylii.

Dobry pomysł: zupę pomidorową możesz podawać w wersji wegetariańskiej (wówczas ugotuj ją według powyższego przepisu) lub na wywarze mięsnym. Idealnie będzie smakować, jeśli wywar warzywny zastąpisz wywarem ze skrzydełek kurczaka.

Wypróbuj również: