Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Kremowa, aromatyczna zupa krem z pieczarek jest łatwa w przygotowaniu. Zupa jest tak dobra, że zjadłabyś całą sama.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 500 ml bulionu warzywnego (może być też mięsny)
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ziemniaki
  • 35 g masła
  • 80 ml płynnej śmietanki 18%
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Obierz i posiekaj w piórka cebulę. Podsmaż na jednej łyżce masła. Uważaj, żeby nie przypalić. Dodaj resztę masło, następnie oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Wymieszaj wszystko i smaż przez około 7 minut, aż pieczarki ładnie się zarumienią. Dodaj do pieczarek obrane i pokrojone ziemniaki, chwilę podsmaż wszystko razem, następnie dolej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 10-15 minut). Następnie wyjmij listek laurowy oraz ziela angielskie, a zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietane wymieszaną z odrobiną zupy, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przed podaniem zupę udekoruj rumianymi pieczarkami i drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Śmietankę można zastąpić gęstą śmietaną - dodaj do zupy-kremu jedną łyżeczkę.

Smacznego!