Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej

Taka zupa sprawdzi się o każdej porze roku.

liczba porcji / 8
czas przygotowania / 30 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / tanie

Składniki:

  • 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • biała część pora
  • 1,5 l esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
  • łyżka masła
  • gałązka suchego cząbru
  • płaska łyżeczka przyprawy typu "Jarzynka"
  • szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • kopiasta łyżeczka maki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

 

Posiekanącebulę, białą część pora i czosnek zasmażamy na maśle, częstomieszając. Gdy się zeszklą, zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy fasolkę, cząber i gotujemy do miękkości (ok. 10 min). Odrzucamy cząber, fasolkę przecieramy przez perlonowe sito (uwaga: fasolka "nie lubi"miksowania), łączymy z pozostałym rosołem, dodajemy rozprowadzona wzimnym mleku mąkę, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Po zdjęciu zognia łączymy zupę z lekko spienioną śmietaną. Podajemy gorącą, zdodatkiem maleńkich grzanek z pszennego chleba, oproszoną najdrobniejposiekaną natką pietruszki.

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A