Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

To bardzo delikatna i wykwintna w smaku zupa. Niektórzy wolą ją na zimno (jako chłodnik), inni na ciepło. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama!

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 2 szklanki rosołu z kurczaka lub warzywnego,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • łyżeczka curry,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Wykonanie:

Podsmaż na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę oraz rozdrobniony czosnek, aż staną się miękkie. Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Dolej do cebuli i czosnku szklankę rosołu, wrzuć cukinię i gotuj całość przez około 10 minut.  Za pomocą blendera utrzyj zawartość garnka na gładką masę. Dodaj resztę rosołu, mleczko kokosowe, przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.

Dobry pomysł:

Podawaj zupę z grzankami czosnkowymi, prażonymi migdałami bądź pieczywem posmarowanym masłem ziołowym.

Zobacz też: