Zupa dyniowa na bazie rosołu

Zupa dyniowa na bazie rosołu

Dynie zawierają dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych - zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Jej spożywanie szczególnie wskazane jest dla osób, które cierpią na anemię. Dynia (w różnej postaci) powinna gościć na ich stole jak najczęściej.

Składniki:

  • 1/2 kg dyni;
  • 1 litr rosołu warzywnego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • kilka ziarenek
  • ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

Przygotuj rosół warzywny (z włoszczyzny lub kostki rosołowej). Dynię umyj, oczyść ją z pestek i włókien, obierz też ze skóry. Pokrój na kawałki i wrzuć do gotującego się rosołu. Gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Dodaj do smaku przyprawy oraz czosnek. Gdy zdejmiesz zupę z ognia, za pomocą blendera zmiksuj ją do uzyskania gładkiego musu.

Zobacz też: