Ziemniaki z białym serem

Ziemniaki z białym serem

Kto z nas nie  lubi ziemniaków zakopywanych w ognisk?. Proponujemy spróbować je z grilla. Nie tracą nic ze swego doskonałego smaku i konsystencji. A jeśli dodasz  do nich lekko pikantną masę serową, nikt nie uwierzy, że tak smakować mogą zwykłe ziemniaki!

Składniki:

  • 4 ziemniaki /80 dag/
  • 10 dag białego ser twarogowego
  • 1 drobno posiekana cebula /7 dag/
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka klasycznej przyprawy do grilla Prymat
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Ser rozetrzeć z cebulą, szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki starannie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć i natrzeć solą i przyprawą do grilla Prymat. Każdy owinąć w folię aluminiową wysmarowaną masłem i włożyć między węgle w grillu. Piec 40-50 min, do miękkości. Następnie odwinąć z folii, przekroić na pół i wyjąć łyżeczką część miąższu, pozostawiając dość grube ścianki. Masę serową rozetrzeć z wyjętym miąższem i napełnić tą masą wydrążone ziemniaki.
Podawać do mięs lub ryb z grilla.

09.06.2009

foto:materiały prasowe