Ziemniaczane zrazy nadziewane kurkami

Ziemniaczane zrazy nadziewane kurkami

Kurki lubimy wszyscy, a ziemniaki to nasze danie narodowe - jemy je chętnie i dużo. Przepis na pyszne ziemniaczane zrazy jest bardzo prosty, wypróbuj go!

Składniki:

na 8 porcji:

  • 1 kg ziemniaków,
  • ¼ kg kurek,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • kubeczek śmietany,
  • 2 jajka,
  • sól do smaku.

 

Wykonanie:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Dodaj jajka, sól i masło, zagnieć wszystko razem na gładką masę.

Grzyby umyj i ugotuj (wystarczy 15 min). Pokrój na drobne kawałki. Pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni, dopraw do smaku.

Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe placki. Do środeczka każdego nakładaj farsz z grzybów i zamykaj, tak, aby powstał kształt pierożków.

Rozgrzej masło na patelni i obsmażaj zrazy z każdej strony przez ok. 5 minut. Podawaj ze śmietaną.

Dobry pomysł: w taki sam sposób możesz przygotować zrazy niemal z każdym nadzieniem. Wspaniale smakują również pieczarki oraz smażona kiszona kapusta z grzybami.