Ziemniaczane babeczki z pieczarkowym nadzieniem

Ziemniaczane babeczki z pieczarkowym nadzieniem

Apetyczne babeczki, które widać na zdjęciu, tylko wyglądają jak ulubiony przysmak domowników! W rzeczywistości zostały one zrobione z ziemniaków i pieczarek, a ozdobione serkiem śmietankowym. To pomysł idealny na Prima Aprilis!

Składniki:

na 8 porcji babeczek potrzebujesz:

  • ½ kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • sól, pieprz, inne przyprawy według uznania,
  • 20 dag pieczarek,
  • serek śmietankowy,
  • odrobina czerwonej papryki do ozdabiania babeczek,
  • foremki do zapiekania muffinów ,
  • papierowe osłonki do babeczek (można je zastąpić kawałkami papieru do pieczenia).

Wykonanie:

1. Utrzyj ziemniaki na tarce na „wiórki".

2. Wyciśnij z masy ziemniaczanej nadmiar soku.

3. Dodaj jajo i przyprawy, a następnie mąkę. Wymieszaj.

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury ok. 170 st. C.

5. Do foremek włóż papierowe osłonki do muffinów. Możesz je również stworzyć „na poczekaniu" z papieru do pieczenia (pamiętaj tylko, by poucinać wystające papierowe brzegi, inaczej zaczną się przypalać).

6. Teraz napełniaj foremki masą ziemniaczaną - ok. ¾ łyżki na jedną porcję. Rozprowadź masę w foremce tak, żeby powstał kształt miseczki.

7. Wstaw całość do piekarnika na ok. 10 min.

8. W czasie, gdy ziemniaki się zapiekają, usmaż na patelni pokrojone pieczarki. Wyjmij z piekarnika formy z ziemniakami i napełnij każde z wgłębień pieczarkami. Na wierzchach babeczek rozprowadź jeszcze odrobinę startych ziemniaków. Wstaw całość do piekarnika na jeszcze ok. 15 min, aż babeczki się zapieką i zarumienią.

Gotowe babeczki możesz udekorować serkiem śmietankowym lub podawać je ze śmietaną.