Zielone szparagi z wędzonym łososiem i sałatą

 Zielone szparagi z wędzonym łososiem i sałatą

Nie masz pomysłu na szparagi? Wypróbuj nasz przepis. To pyszna prosta w wykonaniu przekąska na każdą okazję.

Składniki:

0,5 kg zielonych szparagów (1 paczka)

Do gotowania:

  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna

200 g wędzonego łososia;
½ cytryny;
50 g oliwa z oliwek;
1 główka sałaty zielonej, karbowanej  Lollo Bionda;
kilka gałązek natki lub koperku do dekoracji.

Wykonanie:

Szparagi przygotuj w opisany wcześniej przez nas sposób.

Sałata wypłucz trzykrotnie w dużej ilości zimnej wody. Sałatę trzeba osuszyć i porozrywać na liście.
Teraz każdy z liści porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na talerzach.

Plaster łososia złóż na pół a następnie zwiń, gdy postawisz zwinięty plaster w pionie, rozłoży się on prawie jak róża.

Takie róże wkomponuj w talerz, a miedzy nie włóż łodygi szparagów.

Całość można skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

19.06.2009