Zielona herbata - siła spokoju

Zielona herbata - siła spokoju

Raz uspokaja, a raz dodaje energii. Leczy wiele schorzeń. Warto zamienić tradycyjną ceylon, madras czy yunan na zieloną herbatę rodem z Japonii i Chin.

Uważana jest za najstarszy napój świata. Pochodzi z Chin, ale w Europie karierę zrobiła dopiero w XX wieku. Chroni serce, ożywia umysł, poprawia trawienie i hamuje proces starzenia się organizmu. Na dokładkę wybornie smakuje a jej orzeźwiający aromat inspiruje perfumiarzy do tworzenia zapachów, w których jest jednym ze składników.

Mowa o zielonej herbacie w ostatnich latach zdobywającej coraz zwolenników zarówno w Polsce, jak i w całej Europie. Jeśli i ty jesteś miłośniczką tego szlachetnego napoju mamy dla ciebie garść informacji na jego temat.

Skąd się wzięła zielona herbata?

Zielona herbata od pięciu tysięcy lat stanowi narodowy napój w Chinach i Japonii. Zgodnie z legendą odkrył ją przypadkiem chiński cesarz Chen-nung w 2737 r.p.n.e. Podobno, gdy wypoczywał pewnego dnia w ogrodzie napił się wody z dzbana, do którego wpadły listki nagnane wiatrem z pobliskiego, dziko rosnącego krzewu herbaty. Cesarza zachwycił smak nowego napoju, który dzięki temu na stałe zagościł na chińskich stołach.

Do Europy zielona herbata dotarła na początku XVII wieku. Nie zrobiła tu jednak zawrotnej kariery. Bowiem przez setki lat mieszkańcy naszego kontynentu wzorem Brytyjczyków preferowali czarną odmianę herbaty. Dopiero w pod koniec XX wieku wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowym odżywianiem doceniono jej niezaprzeczalne walory.

Ocenia się, że spożycie zielonej herbaty w ostatnich latach zwiększyło się w Europie aż trzykrotnie w stosunku do poprzednich dekad.

Naturalny lek dla zdrowia i urody

Zielona herbata pochodzi z takich samych krzewów jak czarna, ale różni się sposobem produkcji. Nie jest, bowiem poddawana procesowi fermentacji, co pozwala na zachowanie pełnej wartości jej składników.

Zawiera m.in. minerały, mikroelementy, olejki eteryczne oraz witaminy: C, B, E, PP i K. Zapewne wiele słyszałaś o jej dobroczynnym działaniu, ale być może nie wiesz, że Japończycy wymieniają aż 61 schorzeń w leczeniu których, napój ten może pomóc.

Zielona herbata między innymi: chroni przed zawałem serca i próchnicą, stymuluje krążenie i reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwrakowo, wzmacnia kości, reguluje trawienie, odpręża oraz poprawia koncentrację i pamięć (w czym znakomicie zastępuje kawę).

Uważana jest również za napój, który przedłuża życie i młodość, ponieważ zwalcza w organizmie wolne rodniki i hamuje proces starzenia się organizmu. Dlatego często stanowi składnik kremów pielęgnacyjnych.
Jak parzyć zieloną herbatę?

Parzenie zielonej herbaty wymaga pewnej wiedzy. Przede wszystkim nigdy nie zalewaj jej wrzątkiem, tylko odczekaj po zagotowaniu wody minimum 5 minut. Średnia temperatura wody 70 stopni.

Jeśli chcesz żeby zielona herbata podziałała na ciebie pobudzająco parz ją 2 - 3 minuty. Gdy zaś pragniesz odprężenia przedłuż ten czas do nawet 8 minut.

Napar przygotuj w imbryczku, a następnie przelej do innego naczynia, dzięki czemu unikniesz gorzkawego posmaku.

Liście zielonej herbaty można zalewać trzykrotnie, za każdym razem uzyskując nieco inny smak napoju. Mówi się, że po pierwszym parzeniu uzyskuje się najlepszy aromat, po drugim smak, a po trzecim „herbatę długiej przyjaźni", czyli swoisty eliksir młodości.

Pamiętaj również o tym, że zielona herbata, tak jak czarna, ma różne odmiany. Dlatego metodą prób i błędów sama musisz ustalić czy preferujesz klasyczny smak Gunpower, czy na przykład łagodniejszą Senchę.

A potem pozostaje ci już tylko cieszyć się wyrafinowanym smakiem i cudownymi właściwościami tego szlachetnego napoju.

Przeczytaj również: