Zapiekanka Wąż

Zapiekanka Wąż

Coś zabawnego na kolację lub przyjęcie dla dzieci? Najważniejsze to mieć dobry pomysł.

Składniki:

  • 40 dag mąki,
  • 2,5 dag drożdży,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3/4 szklanki letniej wody.

Nadzienie:

  • Puszka ananasów,
  • Kilka plastrów szynki,
  • Ser,
  • Ketchup,
  • Żółta i czerwona papryka (przydadzą się do ozdabiania)

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto:
    Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie Dodaj olej i stopniowo mąkę, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny (aż "urośnie")
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st
  3. Z ciasta uformuj wałek. Jeden z końców wałka wyciągnij tak, żeby powstał ogon węża
  4. Przełóż wałek na blachę i palcami uformuj kształt wijącego się węża (grubość ciasta zależy od kulinarnych upodobań członków rodziny).
  5. Szynkę pokrój w paseczki, ananas w kostkę, ser utrzyj. Posmaruj ketchupem węża i zacznij układać kolejno wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
  6. Zanim zapiekanka się upiecze, z żółtej papryki wytnij dwa kółka - oczy, zaś z czerwonej - małe trójkąciki (źrenice) i języczek węża
  7. Po wyjęciu gotowej zapiekanki z piekarnika umieść oczy i języczek we właściwych miejscach (ułatwisz sobie to zadanie wycinając małe otwory w odpowiednich miejscach).

Smacznego!