Zapiekane łódeczki

Zapiekane łódeczki

Jest to prosta przekąska z cukinii.

liczba porcji / 2
czas przygotowania / 50 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie

Składniki:

  • 2 średniej wielkości ogórki
  • cebula
  • plaster szynki
  • jajko
  • czerwona papryka średniej wielkości
  • 10 dużych pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta przyprawy prowansalskiej
  • posiekana zielenina
  • duża filiżanka utartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Na lekko rozgrzanym tłuszczu zasmażamy drobno posiekana cebulę, pokrojone pieczarki, paprykę, podlewamy 2 łyżkami wody, zasmażamy, często mieszając. Gdy składniki zmiękną, dodajemy posiekana szynkę i znowuzasmażamy (ok. 2 min). Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy (w takiejilości, by farsz był pikantny), surowe jajko, połowę utartego sera,całość dokładnie mieszamy. Ogórki, po obraniu ze skórki, przepołowieniui usunięciu pestek, wrzucamy na wrząca wod ę (na ok. 3 min), wyjmujemy,rozkładamy na deseczce. Ciepłe ogórki nadziewamy ciepłym farszem,wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania, posypujemypozostałym serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20 min. Danie jest gotowe, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.Podajemy na wygrzanych talerzykach, lekko oprószone zielenina.

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A