Uszka do barszczu

Uszka do barszczu

Wigilijny barszcz nie będzie smakował tak dobrze, jeśli nie podasz go z uszkami. Pierożki do barszczu możesz oczywiście kupić, jednak najlepsze będą takie, które przyrządzisz sama.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 1 żółtko,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • łyżka oleju słonecznikowego,
  • odrobina wrzątku.

Nadzienie:

  • 7 -8 ugotowanych grzybów,
  • 2 jajka na twardo,
  • cebula,
  • łyżeczka masła,
  • sól, pieprz,
  • 1 -2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Zagnieć ciasto: mąkę wysyp na stolnicę; lekko posól, zrób w środku dołek i wlewaj po trochu wrząca wodę, zgarniaj z brzegów mąkę nożem. Gdy pozostanie jeszcze mniej niż połowa suchej maki, wgnieć ją do ciasta wraz z żółtkiem i olejem, dobrze wyrób. Ciasto powinno być elastyczne, niezbyt twarde.

Przygotuj farsz: posiekane grzyby, jajka oraz cebulę smaż przez chwilę z masłem, dopraw do smaku sola i pieprzem, wlej śmietanę, wymieszaj.

Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój radełkiem na malutkie kwadraciki, na każdy nałóż po trochu farszu, zalep pierożki, łącząc dwa przeciwległe rogi. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie 3 min od chwili wypłynięcia na wierzch.

Uszka podawaj zalane barszczem.

Dobry pomysł:

Ponieważ lepienie uszek zajmie ci trochę czasu, lepiej zrób to dużo wcześniej (nawet na dwa miesiące przed Świętami). Ulepione pierożki przesyp mąką, zapakuj w woreczki i zamroź.

Zobacz też: