Truskawki z twarogiem

Truskawki z twarogiem

Truskawki z twarogiem to prosty przepis i bardzo dobry pomysł na letnie śniadanie. Nic nie orzeźwia tak bardzo, jak świeże owoce z samego rana!

Składniki:

Na 2 porcje:

  • 1 szklanka truskawek,
  • opakowanie twarogu (może być również serek homogenizowany),
  • 4 łyżki miodu,
  • płatki śniadaniowe (ulubiony smak).

Wykonanie:

Twaróg utrzyj w miseczce z odrobiną miodu na gładką masę.  Do szklaneczek lub miseczek wsyp po dużej łyżce ulubionych płatków. Na nie nakładaj twaróg. Na górę ułóż pokrojone w ćwiartki lub plasterki truskawki. Polej całość miodem i pyszne letnie śniadanie gotowe!

Dobry pomysł:

Zamiast miodu możesz użyć syropu z truskawek. Przyrządzisz go w kilkanaście minut: zasyp truskawki cukrem, odstaw na 15 minut, aż puszczą sok, następnie gotuj je na wolnym ogniu przez ok. 5- 7 minut. Syrop truskawkowy wykorzystasz również do innych deserów.

Zobacz też: