Truskawki w karmelu i aromacie whisky

Truskawki w karmelu i aromacie whisky

Truskawki na gorąco? Czemu nie! Wypróbuj przepis na pyszny letni deser...

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 20 ml whisky
  • listki mięty

Przygotowanie:

Truskawki opłucz, usuń szypułki i pokrój na połówki.

Na suchą patelnie wsyp cukier i podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści i zarumieni.

Teraz dodaj truskawki i whisky i energicznie wymieszaj. UWAŻAJ GORĄCE.

Jak truskawki puszką trochę soku zdejmij je z palnika. Chodzi o to, żeby ich nie przegrzać, bo zrobi się z truskawek dżem.

Truskawki muszą zachować swój kształt i jędrność. Przełóż je do kieliszka koktajlowego i posyp miętą.

22.06.2009