Tradycyjny indyk po francusku

Tradycyjny indyk po francusku

Kuchnia francuska, 60 minut, drób, łagodny, trudniejsze.

Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 indyk,
  • 2 kostki Rosołu z kury KNORR,
  • 70 g oleju słonecznikowego,
  • trochę oliwy z oliwek,
  • troszkę  masła,
  • 1/2 kostki Rosołu warzywnego KNORR.

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°, wstaw również brytfankę żeby się nagrzała.

Zrób pastę z dwóch rozkruszonych kostek Rosołu z kury KNORR i oleju słonecznikowego, następnie nasmaruj nią indyka zarówno zewnątrz, jak i wewnątrz. Wlej trochę oleju do nagrzanej brytfanki żeby ją natłuścić.

Odetnij skrzydełka indyka i włóż je do brytfanki (później zostaną użyte do przygotowania sosu)

Włóż indyka do brytfanki, oblej go delikatnie oliwą z oliwek, posmaruj masłem z wierzchu i piecz go przez około trzy godziny.

Sprawdź po około 3 godzinach czy indyk jest już soczysty nakłuwając go nożem i sprawdzając czy wypłynie przezroczysty sok.

Wyjmij indyka z piekarnika jeżeli jest już gotowy , owiń folią aluminiową i odstaw w ciepłym miejscu na 45 minut.

Przełóż skrzydełka do małego rondelka, a sos pozostały po pieczeniu indyka z brytfanki również przelej do rondla. Dodaj troszkę wody i pół kostki Rosołu warzywnego KNORR, następnie wszystko gotuj na dużym ogniu przez około pięć minut.

Przelej sos przez sitko do sosjerki.

Najlepiej podaj indyka z zapiekanymi ziemniaczkami, gotowaną brukselką, pieczonymi kasztanami i sosem.

Materiały: KNORR

Zobacz też: