Tort z owocami i galaretką

Tort z owocami i galaretką

Lekki tort z owocami zrobisz bardzo szybko i bez specjalnego wysiłku. Ciasto z owocami i galaretką na biszkoptowym spodzie będzie szczególnie smakowało dzieciom.

Składniki:

  • upieczony wcześniej biszkopt lub 2 paczki biszkoptów,
  • Około pół kg miękkich owoców świeżych, mrożonych  lub pasteryzowanych (truskawki, maliny, jagody, odpestkowane wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie),
  • 2 opakowania galaretki owocowej,
  • 1,5 szklanki przecieru owocowego.

Wykonanie:

Galaretki przygotować wg przepisu, dodając nieco mniej wody. Można też przygotować z soku owocowego i żelatyny (ilość żelatyny zgodnie z przepisem na opakowaniu). Odstawić do lodówki, aby trochę stężały, ale nie ścięły się całkowicie.

Biszkopt przekroić i przełożyć przecierem owocowym lub np. kremem waniliowym albo też ubitą z cukrem śmietaną kremówką. Ułożyć dość ciasno owoce, a następnie wylać galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch tortu można udekorować bitą śmietaną.

Zobacz też: