Tort Pirat

Tort Pirat

Taki poczęstunek na pewno wzbudzi wielki entuzjazm małych odkrywców skarbów!

Składniki:

  • Okrągłe spody do tortów (upieczone własnoręcznie bądź kupione),
  • biały krem,
  • barwnik spożywczy (o dowolnym kolorze),
  • czerwony i zielony lukier w tubkach,
  • białe i czekoladowe orzeszki w lukrze (typu ?Kamyczki"),
  • odrobina kakao,
  • jedno okrągłe czekoladowe ciasteczko,
  • czekoladowa posypka.

Wykonanie:

1. Przygotuj krem do tortów według własnego przepisu bądź przepisu na opakowaniu, jeśli korzystasz z kupionego. Posmaruj nim spody i sklej wszystkie warstwy ze sobą.

2. Przytnij spody z obu stron za pomocą noża.

3. Wycięte części koła ułóż po jednej stronie tortu tak, aby powstały końce chustki.

4. Odłóż część pozostałego kremu do osobnej miseczki i dodaj doń wybrany barwnik. Wymieszaj i pokryj powstałym kremem część tortu przeznaczoną na chustę pirata. A resztę pokryj białym kremem.

5. Teraz pozostało tylko ozdobić kolorowym lukrem chustę pirata, narysować zielone oko i jako jego środeczek włożyć czekoladowy orzeszek. Przepaskę na drugi oko zrób z czekoladowego ciasteczka i brązowych orzeszków. Jeśli jeszcze pozostała Ci odrobina kremu, wymieszaj ją z kakao i brązowym kremem narysuj buzię pirata, a jej brzegi obrysuj czerwonym lukrem. Z białych orzeszków ułóż zęby pirata (dla wzmocnienia wrażenia jeden z nich możesz owinąć folią aluminiową). Na koniec z czekoladowej posypki zrób zarost i brew pirata.

Twój piracki tort jest gotowy!