Tort bałwanek

Tort bałwanek

Ten zabawny tort możecie zrobić na urodziny malucha, bądź na każdą inną zimową (ale nie tylko) okazję.

Składniki:

  • Okrągłe spody do tortów (można je kupić bądź upiec własnoręcznie według ulubionego przepisu),
  • biały krem do tortów,
  • wafelek do lodów,
  • kolorowe podłużne żelki,
  • kolorowe okrągłe pastylki,
  • wiórki kokosowe,
  • żółty barwnik do kremu,
  • kolorowa posypka.

Wykonanie:

  1. Na kartce papieru narysuj szablon bałwanka (wielkością odpowiadający rozmiarowi spodów do tortów).
  2. Za pomocą noża wytnij ten sam kształt w spodach.
  3. Z wyciętych ze spodów elementów ułóż bałwankowi czapeczkę (przytnij je odpowiednio, jeśli zajdzie taka potrzeba).
  4. Ubij krem. Odrobinę odłóż do osobnej miseczki i dodaj doń żółty barwnik, wymieszaj i pokryj nim rożek do lodów (możesz go według uznania odrobinę przyciąć). Odstaw gotowy nos bałwanka do lodówki do zastygnięcia.
  5. Posmaruj każdy ze spodów kremem (możesz wzbogacić smak tortu dodając np. wiśnie w syropie). Pokryj całość białym kremem. Brzegi posyp wiórkami kokosowymi.
  6. Teraz można śmiało ozdobić bałwanka. Z żelków ułóż szalik, brzeg czapki, pompon i kieszonki, zaś z kolorowych pastylek - oczy i guziczki. Ozdób czapkę bałwanka kolorową posypką. Nie zapomnij o nosie!

Smacznego!