Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Wypróbuj przepis na tartę z truskawkami, a zobaczysz, że danie to stanie się hitem sezonu w Twojej rodzinie!

Składniki:

Do kruchego ciasta:

  • 3 żółtka jaj,
  • kostka masła,
  • 1,5 - 2 szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • esencja waniliowa.

Do nadzienia i dekoracji:

  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • szklanka mleka,
  • łyżka masła,
  • ½ kg truskawek
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • konfitura truskawkowa,
  • cukier puder.

Wykonanie:

  1. Przygotuj kruche ciasto: żółtka utrzyj z odrobiną cukru, dodaj miękkie masło (3/4 kostki), szczyptę soli, esencję waniliową (według upodobań), dokładnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagnieć ciasto (musi się nadawać do rozwałkowania).
  2. Odłóż ciasto do lodówki na godzinę, łatwiej będzie go rozwałkować.
  3. Rozpal piekarnik do temp. ok. 170 st. C.
  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na stolnicy i wyłóż nim dno formy do tarty. Zanim jednak to zrobisz, posmaruj dno i ścianki formy olejem i oprósz bułka tartą. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Zapiekaj 20 - 30 minut.
  5. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Pokrój je na połówki bądź ćwiartki.
  6. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, Dodaj jednak do niego mniej mleka niż przewiduje przepis, by masa była gęsta i zwarta. Do budyniu dodaj odrobinę masła. Odstaw do wystygnięcia.
  7. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj i odstaw.

Zobacz też: