Tagiatelle z wędzonym łososiem

Tagiatelle z wędzonym łososiem

Składniki:

250 g tagliatelle
200 ml śmietany 36%
100 g wędzonego łososia
mały pęczek koperku
sól
biały pieprz

Przygotowanie:

Zacznij od makaronu:

Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól ją i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.

Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.

Odcedź makaron w durszlaku.

We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!

Skrop go tylko olejem i wymieszaj.

Do garnka wlej śmietanę, zagotuj ją i wrzuć pokrojonego wędzonego łososia. Mieszaj intensywnie tak, aby go jak najbardziej rozdrobnić. Podgotuj sos około 3-4 minut, po tym czasie dodaj makaron i dokładnie wymieszaj widelcem do makaronu.

Uważaj z solą. Makaron był ugotowany w osolonej wodzie, łosoś też jest dość słony. Prawdopodobnie nie trzeba będzie już dosalać, wystarczy szczypta pieprzu.

Dodaj jeżeli chcesz posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Nałóż na talerze i podaj swoim gościom.