Tagiatelle carbonara

Tagiatelle carbonara

Ten makaron kochają wszyscy. Prosty sposób na tagliatele Carbonara.

Składniki:

250 g tagliatelle
150 g wędzonego boczku
200 ml śmietany 36%
1 żółtko
parmezan
sól
czarny pieprz

Przygotowanie:

Zacznij od makaronu tagliatele:

Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól ją i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.

Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.

Odcedź makaron w durszlaku.

We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!

Skrop go tylko olejem i wymieszaj.
A teraz sos:

Boczek pokrój w plastry a nastepnie w paski o szerokości 0,5 cm. Wrzuć do rozgrzanego garnka (nie musisz dawać żadnego tłuszczu, wytopi się sam z boczku)  i smaż go na wolnym ogniu do momentu, aż będzie rumiany i chrupiący.

Teraz odlej cały wytopiony tłuszcz, wlej śmietanę i zagotuj.

Dodaj pieprz i sól. Z solą obchodź się ostrożnie, ponieważ boczek jest słony.

Pogotuj całość chwilkę i dodaj makaron. Wymieszaj wszystko dokładnie. Teraz najważniejsze. Zsuń garnek z ognia i dodaj żółtko, wymieszaj całość dokładnie. Traz twój sos jest kremowy i dokładnie okleja każdą z nitek makaronu.

Nałóż makaron na talerze i posyp świeżo tartym parmezanem.