Szynka zawijana ze szparagami

Szynka zawijana ze szparagami

Sezon na szparagi.

liczba porcji / 10
czas przygotowania / 20 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie

Składniki:

  • duża puszka szparagów w zalewie
  • 20 dag pasztetu z drobiu lub cielęciny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • czerwona cebula
  • ogórek konserwowy
  • kilka marynowanych grzybków (mogą być pieczarki)
  • sól
  • biały pieprz
  • liście sałaty
  • ogórek
  • pomidor
  • natka pietruszki

Wykonanie:

 

Szparagi odsączamy z zalewy, lekko obsuszamy. Do pasztetu dodajemy oliwę, najdrobniej posiekane cebulę, grzybki i ogórek, składniki mieszamy, całość doprawiamy do smaku. Masę rozsmarowujemy, w równych ilościach, na plastrach szynki, na każdej porcji kładziemy szparagi (liczba zależy od zawartości puszki) i zwijamy. Porcje układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy natka pietruszki, cząstkami pomidora i ogórka.

Zobacz też:

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A