Szparagi z rukolą i parmezanem

Szparagi z rukolą i parmezanem

To danie może być spożywane zarówno na zimno jak i na gorąco.

Składniki:

0,5 kg białych szparagów (1 paczka)
0,5 kg zielonych szparagów (1 paczka)
por do związania

Do gotowania:

  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna

100 ml oliwy z oliwek Extra Virgin
100 g rukoli
100 g parmezanu w kawałku


Szparagi przygotuj w opisany wcześniej przez nas sposób.
Zwiąż w pęczki porem. Jeżeli chcesz podać szparagi na ciepło, zagotuj wywar  ze szparagów. Jeżeli ma to być zimna przekąska, po prostu ułóż na talerzu ugotowane i związane szparagi.

Rukolę opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Jeżeli końcówki są nadgniłe, oberwij je. Jeżeli twoje rukola lekko zwiędła, włóż ją na pół godziny do wody z kilkoma kostkami lodu, ten zabieg wróci jędrność tym delikatnym listkom.

Płatki parmezanu zrób obieraczką, która wcześniej służyła do obierania szparagów.

Ułóż szparagi na talerzu. Skrop oliwą i posyp płatkami parmezanu. Całość fenomenalnie dopełni rukola, nie baw się w misterne układanie jej listków, po prostu rozrzuć je po talerzu.

19.06.2009