Szparagi z masłem pietruszkowym

Szparagi  z masłem pietruszkowym

Składniki:

0,5 kg białych szparagów (1 paczka)

0,5 kg zielonych szparagów (1 paczka)

por do związania

Do gotowania:

2 łyżeczki soli

2 łyżki cukru

2 łyżki masła

1 cytryna

Masło pietruszkowe:

0,1 kg masła (pół kostki)

sok z ½ cytryny

1 mały pęczek natki pietruszki

sól

biały pieprz

Przygotowanie:

Szparagi przygotuj w opisany wcześniej przez nas sposób. Zwiąż w pęczki porem. Zagotuj wywar ze szparagów.

Podgrzane w wywarze szparagi ułóż na talerzu.

Do rondelka wrzuć masło i podgrzewaj aż się rozpuści. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, sól i pieprz. Tak doprawionym masłem polej szparagi.

22.06.2009