Szparagi z chrupiącą szynka parmeńską

Szparagi z chrupiącą szynka parmeńską

Składniki:

0,5 kg białych szparagów (1 paczka)
0,5 kg zielonych szparagów (1 paczka)
por do związania

Do gotowania
-2 łyżeczki soli
-2 łyżki cukru
-2 łyżki masła
1 cytryna

50 ml oliwy truflowej
100 g rukoli
100 g parmezanu w kawałku
100 g szynka parmeńska

Przygotowanie:

Szparagi przygotuj w opisany wcześniej przez nas sposób. Zwiąż w pęczki porem. Jeżeli chcesz podać szparagi na ciepło, zagotuj wywar  ze szparagów. Jeżeli ma to być zimna przekąska, po prostu ułóż na talerzu ugotowane i niekoniecznie związane szparagi.

Szparagi już mamy, więc pora zabrać się za pozostałe składniki naszego dania.

Ułóż na blasze plastry szynki parmeńskiej, tak aby na siebie nie nachodziły. Włóż blachę z szynką do piekarnika na 5 minut o temperaturze 180 stopni

Opłucz rukolę w zimnej bieżącej wodzie, jeżeli końcówki są nadgniłe, oberwij je. Jeżeli twoje rukola lekko zwiędła, włóż ją na pół godziny do wody z kilkoma kostkami lodu. Ten zabieg wróci jędrność tym delikatnym listkom.

Jak zrobić płatki z kawałka parmezanu? Zaskakujący efekt da obieraczka, która wcześniej służyła do obierania szparagów.

Szparagi ułóż na talerzu, skrop oliwą, poprzekładaj szparagi plasterkami chrupiącej szynki, posyp rukolą.

19.06.2009