Szparagi w pomidorowym grzybku

Szparagi w pomidorowym grzybku

liczba porcji / 8
czas przygotowania / 20 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie

Składniki:

  • 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
  • puszka szparagów w zalewie
  • liście sałaty
  • sól
  • zmielony pieprz
  • łyżeczka gęstego majonezu

sos:

  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/2 małego kieliszka winiaku
  • sok z cytryny
  • szczypta pieprzu cayenne

Wykonanie:

Zpomidorów ścinamy wierzchy, łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, wnętrzaoprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.

Przygotowujemy sos:

składniki mieszamy w salaterce, dodajemy odsączone, pokrojone na małe cząstki szparagi.

Nadziewamyprzygotowane pomidory, układamy na liściach sałaty, nakładamy ściętewierzchy ozdobione kropkami z majonezu. Podajemy zaraz poprzygotowaniu.

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A