Szaszłyk dla wegetarian

Szaszłyk dla wegetarian

Kto powiedział, że szaszłyki są zarezerwowane dla mięsożerców? Na patyk można nadziać równie dobrze warzywa i ser. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednio przygotowanej marynacie - to ona zamieni delikatne w smaku cukinie i bakłażana w soczyste i pełne aromatu specjały.

Składniki:

  • ½ bakłażana /20 dag/,
  • 1 czerwona papryka /20 dag/,
  • 1 żółta papryka /20 dag/, 
  • 2 małe cukinie /30 dag/,
  • 20 dag  owczego sera /np. oscypka/ 

Marynata:

  • 3 łyżki łagodnego octu winnego lub balsamicznego,
  • 6 łyżek oleju lub lepiej oliwy,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ łyżki musztardy,
  • ½ łyżeczki tymianku Prymat,
  • ½ łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla Prymat,
  • sól,
  • pieprz czarny świeżo mielony 

Przygotowanie:

Bakłażana opłukać, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 min. Następnie spłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i szypułki. Cukinie opłukać i pokroić w plastry. Resztę warzyw    i ser pokroić na małe kawałki.
Przygotować marynatę: ocet, miód, musztardę, olej i przyprawy połączyć i wymieszać.
Warzywa i ser nadziać na szpikulce, ułożyć na talerzu lub półmisku, polać marynatą i odstawić do lodówki na 1 godz. Po tam czasie ułożyć na grillu i opiekać z każdej strony po 5-7 min. Przed podaniem posolić i popieprzyć.

09.06.2009

foto:materiały prasowe