Świecące serduszka

Świecące serduszka

Mieniące się różnymi kolorami serduszka można dać komuś w prezencie, albo poprostu schrupać!

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
  • kolorowe landrynki,
  • foremka do wycinania ciastek w kształcie serca (wraz z okrągłym środeczkiem),
  • blacha do pieczenia oraz papier do pieczenia.

Wykonanie:

  1. Drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj masło z cukrem aż do powstania jednolitej masy.
  2. W osobnym naczyniu ubij widelcem jajko (żółtko wraz z białkiem). Do miski z masą wlej tylko jego połowę. Wymieszaj.
  3. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika wymieszaj w osobnej misce. Dodawaj stopniowo do masy dokładnie mieszając (pod koniec - ugniataj ciasto ręką).
  4. Czysty blat posyp odrobiną mąki, rozwałkuj ciasto do grubości ok. 5 mm.
  5. Wycinaj serduszka. Małą okrągłą foremką wycinaj środeczki w sercach.
  6. Wycięte kształty układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  7. W miejsca środeczków układaj kolorowe landrynki. Cukierki muszą być nieco mniejsze niż otwory w ciastkach
  8. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 10 minut.

Gotowe ciasteczka należy ostudzić przed zdejmowaniem z blachy.

Smacznego!

Przejdź do galerii: