Świąteczne ciasteczka

Świąteczne ciasteczka

Instagram/ @libusa_bartosova

Zaangażować dziecko do świątecznych przychodowań i przy okazji nie stresować się (podwójną pracą, brakiem czasu) wcale nie jest takie proste... Aby maluchy się nie nudziły, a mamy się nie stresowały, proponujemy bardzo łatwy przepis na ciasteczka, w przygotowaniu i dekorowaniu których dzieci na pewno będą przydatne i znajdą wiele radości!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 20 dag masła,
  • 1 szklanka cukru - pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • cynamon, torebka cukru waniliowego.

Do ozdobienia ciasteczek przygotuj:

Czekoladowe lentylki w kolorowej polewie, kolorowe, lukrowane pisaki, lukier biały i czekoladowy.

Wykonanie:

Zagniatanie ciasta zacznij od wymieszania ze sobą (łatwiej za pomocą miksera) wszystkich płynnych składników z cukrem pudrem. Masło trzeba roztopić na wolnym ogniu i dodać do masy jajecznej. W osobnej misce wymieszaj składniki sypkie - mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, proszek do pieczenia. Teraz trzeba połączyć ze sobą zawartości obu misek i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

Rozgrzej piekarnik do temp. Ok. 180 st. C. Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj za pomocą foremek dowolne kształty. Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia. Dziecko łatwo sobie poradzi z ozdabianiem ciasteczek kolorowymi lentylkami zanim wstawisz blachę z ciastkami do piekarnika. Zapiekaj ciasteczka ok. 15 min.

Po wystygnięciu ciasteczek można zacząć dekorowanie!

Jak przygotować biały lukier?

  • Jedno lub dwa (w zależności od potrzeby) białko,
  • szklanka (dwie) cukru-pudru,
  • sok z cytryny.

Wymieszaj ze sobą białko i cukier - puder, ucieraj masę aż do uzyskania śnieżnobiałego koloru. Na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.

Jak zrobić bałwanki bez odpowiedniej wykrawaczki?

To bardzo proste! Potrzebne będą dwie szklanki o różnej średnicy. Dwa wycięte za ich pomocą kółka - mniejsze i większe ułóż bardzo blisko siebie na blasze, doklej czapeczkę (połówkę koła lub gwiazdki). Podczas pieczenia kółka skleją się ze sobą i bałwanek gotowy. Po wystygnięciu można go pokryć białym lukrem, dodać oczka i ozdobić według uznania.

Zobacz też: