Świąteczna kuchnia narodów świata

Świąteczna kuchnia narodów świata

Co jedzą Rosjanie, Czesi, Hiszpanie, Węgrzy i Czesi w czasie Świąt Bożego Narodzenia? Przeczytaj i poznaj świąteczne zwyczaje innych narodowości.

Rosja

Rosja to kraj prawosławny i Święta Bożego Narodzenia obchodzi się tu 7 Stycznia. Przed tym okresem prawosławni Rosjanie stosują ścisły post, który zakazuje im jedzenia wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc serów, jajek, ryb w tym okresie spożywać nie należy. Tym większa panuje radość, gdy 7 stycznia nadchodzą święta. W tym dniu zamiast św. Mikołaja przychodzi Dziadek Mróz z workiem prezentów. Część Rosjan idąc za duchem większej części Europy świętuje również 25 i 26 grudnia, ale to już nowa tradycja, która daje po prostu okazję do spotkania się przy stole.

7 stycznia na tradycyjnym stole nie powinno być wolnego miejsca, powinien on być zastawiony różnymi smakołykami począwszy od ryb w galarecie, po śledzie „pod pierzynką". Nie może też zabraknąć warzywnej sałatki z majonezem „Oliwie", oraz galarety „haładziec" - rodzaju naszych nóżek wieprzowych,  tu przygotowuje się je również z wołowiny.  Na rosyjskim świątecznym stole obecne są również pieczone kaczki z jabłkami oraz pieczone prosię faszerowane gryczaną kaszą.

 

Gruzja

Gruzja i Armenia to położone wśród muzułmańskich krajów ostoje chrześcijaństwa. Gruzja to kraj prawosławny, natomiast Armenia starochrześcijański, zachowujący ormiańskie obrządki. Warto tu nadmienić, że to właśnie Armenia przyjęła jako pierwsza chrześcijaństwo jeszcze grubo przed antycznym Rzymem około III wieku, natomiast Gruzja sto lat później w IV wieku.

Przez lata w obu tych krajach wiara jak i tradycje z nimi związane były niechętnie widziane przez komunistyczne władze, dlatego teraz widać ogromny powrót do tradycji.

Podobnie jak w Rosji, przed świętami Bożego Narodzenia trwa post, w którym zabrania się spożywania posiłków pochodzenia mięsnego. W tym okresie najpopularniejszym daniem jest rozgotowana fasola zwana w Gruzji lobio, duszone warzywa z ziemniakami i pomidorami - ajabsandal oraz warzywa z orzechami włoskimi - nigvizjiani badridziani.

Święta Bożego Narodzenia przypadają 7 stycznia w Gruzji i 6 w Armenii. Podobnie jak u nas, jest to czas radości świętowania wraz z całą rodzina wokół stołu.

W tym okresie typowymi daniami serwowanymi przez panie domów jest sacivi - pieczony kurczak w orzechowym sosie, popularna jest również mała rzeczna rybka gotowana i podawana na zimno z kawałkiem cytryny. Odnajdziemy tam również pieczonego prosiaka czy tak popularne w tym regionie szaszłyki.

Roladki z bakłażana

 

Niemcy

Niemcy  przygotowują się bardzo starannie do obchodów Świąt Bożego Narodzenia. Ubrana choinka, przystrojony w zielone wieńce dom, czy udekorowane okna
-  to wszystko sprawia, że czuje się nadchodzący niezwykły czas. Czas zadumy, refleksji, ale także bardzo wesoły okres, gdy zbiera się cała rodzina.

Niemcy zaczynają świętować od wigilijnej kolacji i warto podkreślić, że nie jest to dla nich okres postu. Centrum uwagi stanowi bożonarodzeniowe drzewko, przy nim w niemieckich domach zasiada się do wigilijnej kolacji. Na stole pojawiają się przeróżne smakołyki: nie może zabraknąć pieczonej gęsi podawanej z czerwoną kapustą, czy kiszonej kapusty z jabłkami.

Niemcy nie zapominają też o słodkościach - lebkuchen rodzaju piernika czy stollen - ciasta z nadzieniego marcepanem. Świąteczne dania popijają rodzajem herbaty doprawionej sokiem jabłkowym i miodem zwanym kinderpunsch.

 

Hiszpania

Mimo, że Hiszpania to katolicki kraj, Święta Bożego Narodzenia wyglądają nieco inaczej niż w Polsce. W Wigilię Świąt Bożego Narodzenia Hiszpanie spotykają się całymi rodzinami w domu na uroczystej kolacji. W tym dniu nie obowiązuje ich post i nie mają opłatka, ale składają sobie życzenia. Na stole pojawiają się głównie owoce morza - ostrygi, krewetki, kraby czy homary, jako pewnego rodzaju przystawki - tapas.  

W zależności od regionu najczęściej na hiszpańskim stole odnajdziemy pieczony drób - kaczkę z figami lub w pomarańczach.

Po kolacji dzieci czekają na  „caga tio"- to stwór zrobiony z kawałków drewna, przypominający postać  psa z czapką św. Mikołaja. Takiego cudaka przykrywa się kocem, a dzieci uderzają go kijem śpiewając piosenki. Po rozbiciu wypadają zeń ukryte pod kocem drobne prezenty lub słodycze. Św. Mikołaj w tym dniu nie odwiedza Hiszpanii, prawdziwe prezenty przywiozą dopiero 6 Stycznia Trzej Królowie.

Wieczorem o północy praktykujący katolicy idą do kościoła na mszę zwaną  Misa del Gallo.

Następnego dnia spożywa się pieczonego indyka pavo relleno de Navidad lub capón de Navidad (dużego kurczaka). Innym popularnym daniem jest bardzo pożywna zupa - rosół, przygotowana z wielu gatunków mięsa zwana, w zależności od regionu, escudella lub cocido. W niektórych regionach podaje się zupę przygotowaną z migdałów.

 

Węgry

Boże Narodzenie tak jak i w Polsce zaczyna się kolacją, na którą wszyscy czekają do ukazania się pierwszej gwiazdki. Tak jak i u nas znajdziemy na odświętnie przystrojonym węgierskim stole kluski z makiem lub twarogiem, króluje również kapusta, ale najczęściej w postaci mięsnych gołąbków - sarmale. Węgrzy poszczą w ten dzień tylko do obiadu, natomiast kolacja jest bogata. Można odnaleźć pieczoną kaczkę, gęś lub indyka. Nie może zabraknąć węgierskiego strudla. Nie znajdziemy jednak w tym dniu wieprzowiny, która jest podstawą kuchni Madziarów na co dzień. Bardzo popularna jest też rybna zupa bogato zabarwiona czerwoną papryką zwana halaszle.

Czechy

Czesi podobnie do nas zaczynają celebrować święta kolacją wigilijną - w tym dniu tak jak i u nas panuje post, choć różnie bywa z jego przestrzeganiem. Istnieje ludowy przesąd mówiący o tym, że osoby przestrzegające postu w nagrodę będą mogły zobaczyć złote prosię na ścianie swojego domu. Inny zwyczaj mówi, że na wigilijnym stole nie może zabraknąć czosnku i wody święconej, aby odpędzały złe duchy.

Na czeskim stole królują dania z grzybów i grochu doprawiane miodem, orzechami
i wspomnianym już czosnkiem. Oczywiście święta nie mogą odbyć się bez strudli - vanocka czy innych słodkości, ale główną rolę odgrywają orzechy, które pod koniec kolacji w wielkiej misie powinny znaleźć się na stole. Trzy z nich są oznaczone - to taka rodzinna wróżba.

Materiały: Knorr