Surówka z kalafiora wiosenna

Surówka z kalafiora wiosenna

liczba porcji / 4
czas przygotowania / 25 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / niskokaloryczne
koszt / tanie

Składniki:

  • świeży kalafior średniej wielkości
  • 2 pomidory, ogórek
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  • łyżeczka soli, zielenina

sos:

  • szklanka naturalnego jogurtu
  • sok z cytryny, cukier, biały pieprz

Wykonanie:

Kalafiormoczymy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli, aż wypłyną muszki.Wypłukany dzielimy na różyczki (większe kroimy na połowę), wkładamy domiseczki, zalewamy wrzątkiem, po minucie odcedzamy na sicie, odstawiamydo przechłodzenia. Przygotowujemy sos w głębokim naczyniu ucieramyjogurt z przyprawami, gdy się spieni, dodajemy kalafior, pokrojone wkostkę (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek) pomidory,pokrojony w półplasterki ogórek. Składniki mieszamy, gdy trzeba, lekkodoprawiamy do smaku, oprószamy koperkiem i przybieramy zielenina.Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A