Steki wieprzowe z bananami

Steki wieprzowe z bananami

Banany (nazywane czasem słodkimi ziemniakami) doskonale uzupełniają się z daniami mięsnymi...

Składniki:

  • 75 dag mięsa wieprzowego bez kości /schab, polędwiczki, od szynki/,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej Kucharek,
  • pieprz czarny świeżo mielony ,
  • 1-2 banany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 dag masła,
  • 10 dag sera rokpol lub innego pleśniowego,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Mięso pokroić na plastry i lekko rozgnieść je ręką / nie zbijać/. Z oleju, miodu, przyprawy uniwerslanej Kucharek i pieprzu przygotować marynatę i włożyć do niej kawałki mięsa. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na tyle części ile jest kawałków mięsa i skropić. Banany ułożyć na posmarowanej masłem tacy aluminiowej. Kawałki sera ułożyć na bananach i posypać orzechami. Banany lekko podpiec i odstawić na bok. Mięso ułożyć na ruszcie i opiekać 3-5 min z każdej strony. Pod koniec pieczenia mięsa ułożyć na nim banany z serem i piec jaszcze chwilę. Podawać z bułką i surówką.

 

foto:materiały prasowe