Sos orzechowy

Sos orzechowy

Nie tylko wiewiórki lubią orzechy. Poniższy przepis na sos orzechowy przekona Was o tym, że orzeszki ziemne i grill to małżeństwo z miłości. Ponieważ orzechy są cennym źródłem witamin (zwłaszcza z grupy B) oraz substancji odżywczych, masz sos jest też bardzo zdrowy.

Składniki:

  • 3 cebule /40 dag/,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 15 dag prażonych orzeszków ziemnych,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu spadziowego.

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać szczyptę soli, cynamon, szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Wymieszać i schłodzić. Orzechy zmiksować z 1 szklanką wody i dodać do masy z cebuli. Zagotować, stale mieszając, a następnie dodać sos sojowy i miód. Sos orzechowy przed podaniem schłodzić. Podawać do szaszłyków, steków i drobiu.

15.06.2009

foto:istockphoto.com