Sorbet malinowy z kremem pistacjowym

Sorbet malinowy z kremem pistacjowym

Pyszny sorbet łatwy w przygotowaniu.

  • liczba porcji / 4
  • przygotowanie / 20 min
  • przyrządzenie / 6-8 min
  • zamrażanie / 2 godz.
  • 1 porcja:
    • 254 kcal
    • węglowodany 21 g
    • białko 11 g
    • tłuszcze 14 g
    • witamina C 15 mg

Składniki:

  • 250 g malin
  • 100 ml wody
  • sok z 1 1/2 cytryny
  • 30 g fruktozy
  • 20 g orzeszków pistacjowych, posiekanych

Krem:

  • 400 ml chudego mleka
  • 40 g orzeszków pistacjowych, posiekanych
  • 1 łyżka chudego mleka w proszku 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

  1. Do rondelka wlać wodę i sok z cytryny, wsypać fruktozę, a następniepodgrzewać na wolnym ogniu, aż fruktoza się rozpuści. Doprowadzić dowrzenia i odstawić do ostygnięcia.
  2. Maliny włożyć do miksera, dodać syrop i miksować przez 2-3 minuty.1/3 przecieru malinowego odstawić, pozostały wlać do maszynki do lodówi zamrażać przez 2 godziny.
  3. Przygotować krem: w rondelku zagotować mleko i zestawić z ognia.Włożyć orzeszki pistacjowe, przykryć i odstawić na 10 minut. Mleko zorzeszkami przelać do miksera, dodać mleko w proszku i miksować przez4-6 minut, aż składniki się połączą. Do żółtek dodać cukier i ubijać,aż żółtka zbieleją i będą puszyste. Przełożyć do rondelka i podgrzewaćna wolnym ogniu w kąpieli wodnej. Stopniowo dolewając mleko zpistacjami, ubijać, aż krem zgęstnieje i płatami będzie spływać z łyżki.
  4. Przecier malinowy wlać na dno talerzy, z sorbetu za pomocą 2 łyżekuformować łódeczki i ułożyć na przecierze. Sorbet polać kremempistacjowym, posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i zarazpodawać.

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A