Ślimak

Ślimak

Zwykły obiad, jeśli będzie podany w sposób niebanalny, będzie smakował nawet największemu niejadkowi

Składniki:

  • Ziemniaki,
  • pierś z kurczaka,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • brokuły,
  • sól,
  • pieprz.

Do ozdoby:

  • odrobina zielonej i czerwonej papryki,
  • dwa ziarenka kukurydzy,
  • drobno posiekany koperek.



Wykonanie:

  1. Obierz i nastaw do gotowania ziemniaki.
  2. Zanim ziemniaki się ugotują - zajmij się mięsem - pokrój je w paski. Obtaczaj kawałki kurczaka w panierce i jajku i układaj na rozgrzanym oleju w kształcie podkówek.
  3. Z ugotowanych ziemniaków zrób pure według własnego upodobania. Uformuj z niego na talerzu kółko.
  4. Pod nim umieść usmażony kotlet. Za pomocą noża narysuj na pure wzór ślimaczka.
  5. Posyp ziemniaki koperkiem.
  6. Wytnij z papryki różki i buźkę ślimaka, umieść je we właściwych miejscach. Dodaj ziarenka kukurydzy. Na brzegu talerza ułóż kilka różyczek brokuł. Gotowe!

Smacznego!