Rumsztyki z indyka z kremem pomidorowym

Rumsztyki z indyka z kremem pomidorowym

Ulubione danie Rumburaka z „Arabelli". Zawołaj do pomocy Blekotę i Mlekotę i przyrządź drób na sposób czarnoksiężnika. Dodaj  tajemnych ziół i sprawdź, jak smakować będzie ta magiczna potrawa.

Składniki:

  • 4 plastry po 20 dag z piersi indyka,

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy,
  • 7 łyżek  sosu sojowego,
  • 1 łyżka koniaku lub brandy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po 1 łyżce tymianku Prymat i rozmarynu ,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 2 pomidory /15 dag/,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 20 dag śmietany 18-procentowej,
  • 5 dag masła /prosto z lodówki/,
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
  • 2 łyżki oleju, sól.

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: czosnek obrać i drobno posiekać. Z oliwy, czosnku, 2 łyżek sosu sojowego, koniaku, ziół, i pieprzu  sporządzić marynatę i włożyć do niej mięso na kilka godzin.

Przygotować krem pomidorowy: pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka , dodać resztę sosu sojowego, ocet, zagotować i zmiksować. Dodać śmietaną, chwilę pogotować w odkrytym garnku. Następnie masło pokroić na drobne kawałki i stopniowo dodawać do kremu, stale mieszając. Przyprawić pieprzem kajeńskim, zamieszać, trzymać w cieple ale już nie gotować.

Mięso wyjąć z marynaty, lekko osączyć i piec na grillu po5-7 min z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu mięso  popieprzyć, posolić i podawać z kremem pomidorowym, bułką i sałatką.

09.06.2009

foto:materiały prasowe