Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Instagram/ @rose_pti

Roladki z bakłażana nadziewane masą orzechową oryginalna nazwa tego dania to: Nigviziani badrigiani)  to tradycyjne gruzińskie danie wigilijne. Wypróbuj je!

Dla 4 osób.

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 Mini Kostka Ostra Papryczka KNORR,
  • 1 Mini Kostka Czosnek KNORR,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka sproszkowanych kwiatów nagietka (do kupienia w sklepach zielarskich),
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry,
  • cukier i pieprz.

Wykonanie:

Pokrój bakłażana w grube plastry, posyp solą i pozostaw na 5 minut. Odciśnij  sok. Tak przygotowane plastry smaż na głębokim tłuszczu, aż zrobią się zupełnie miękkie. Po usmażeniu ułóż je na pergaminie, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Włóż oczyszczone orzechy do moździerza bądź do miksera rozbij na jednolita masę. Dodaj około 50 ml zimnej wody, sok z cytryny, Mini Kostki KNORR Ostra Papryczka oraz Czosnek, Dodaj pozostałe składniki - powinna powstać gęsta, miękka masa. Nałóż pastę na plastry bakłażana i zwiń w roladki. W kuchni gruzińskiej do dekoracji tego dania używa się owocu granatu.