Rękawice i łapki kuchenne
28 października, 2014Każda z nas ma swoje ulubione gadżety, dzięki którym gotowanie jest bardziej przyjemne i bezpieczne. Należą do nich między innymi rękawice i chwytaki do przenoszenia gorących naczyń. Zobaczmy, jak wybrać najlepsze.
RĘKAWICE Z MATERIAŁU
Najbardziej tradycyjne i popularne. Często są zdobione w kolorowe wzory. Wybierając je, warto zwrócić uwagę na kilka walorów praktycznych. Powinny być wykonane z grubej i usztywnianej tkaniny, wtedy lepiej chronią nasze dłonie przed poparzeniem. Najlepsze są rękawice z wyodrębnionym palcem, możemy wtedy lepiej chwycić i utrzymać naczynie. W sklepach dostępne są rękawice z magnezem lub pętelką do zawieszania – dzięki temu możemy je zawiesić w pobliżu piekarnika, by były zawsze pod ręką. Na zdjęciu produkt: Duka.
CHWYTAK Z MATERIAŁU
Nie zbyt dobrze sprawdza się w przenoszeniu ciężkich i bardzo gorących naczyń, które wyciągamy prosto z pieca. Lepiej używać je do noszenia kubków lub misek z gorącymi płynami lub niewielkich rondelków i patelni. Na zdjęciu produkt: produkt Duka
RĘKAWICE Z SILIKONU
Nowoczesne gadżety silikonowe powoli podbijają nasze kuchnie. Niedawno zapanował szał na lekkie formy silikonowe do pieczenia tart i babeczek. Teraz nastał czas silikonowcy rękawic. Są bardzo elastyczne, więc możemy w nich swobodnie poruszać dłońmi. Łatwo się je czyści. Bardzo dobrze chronią przed poparzeniem, szczególnie jeśli są grube. Często mają też specjalne wypustki, które zapobiegają temu, by gorące naczynie wyślizgnęło się nam z dłoni. Na zdjęciu produkt: Red Onion.
SILIKONOWY CHWYTAK
Miłośniczki nowoczesnych gadżetów kuchennych na pewno zachwyci silikonowy chwytak do garnków. Jest nie duży, poręczny i świetnie sprawdza się w praktyce, ponieważ mamy pewność, że naczynie nie wyślizgnie nam się z rąk. Na zdjęciu produkt: Duka.
(mb)
foto: 123 RF i materiały prasowe (zdjęcia produktów)
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak wybrać patelnię do grillowania?
Jak wybrać garnek do gotowania na parze?