Przecier pomidorowy pasteryzowany

Przecier pomidorowy pasteryzowany

To znakomity pomysł na przechowanie pomidorów. Taki przecier użyjesz zarówno do zrobienia sosu jak i zupy pomidorowej. Dzięki pasteryzacji warzywa zachowają witaminy.

Wykonanie:

1. Umyte pomidory pokrój na ćwiartki, dodaj sól i na krótko zagotuj.

2. Gdy tylko będą miękkie - zdejmij je z ognia i przetrzyj. Jeśli pomidory ostygły w czasie przecierania należy je podgrzać.

3. Wlej przecier do gorących czystych słoików, zakręć.

4. Ustaw słoiczki w garnku do pasteryzacji tak, żeby się ze sobą nie stykały, zalej gorącą wodą i pasteryzuj w temperaturze 85 - 90 st. C przez pół godziny (doprowadź wodę do stanu podwrzenia i utrzymuj taką temperaturę).

5. Po zakończeniu pasteryzacji wymień wodę stopniowo z gorącej na zimną, a gdy słoiki z przetworem zupełnie wyschną, wysusz je i odstaw w chłodne miejsce.