Powidła śliwkowe
12 sierpnia, 2016Gdy zaczniesz je gotować, w twoim domu będzie unosił się cudowny aromat… Powidła śliwkowe to fantastyczny dodatek do deserów i ciast. Pyszne jest też do kanapek na śniadanie.
Składniki:
- 5 kg śliwek (bardzo dojrzałych, z łatwo odchodzącą pestką),
- 1 kg cukru,
- laska wanilii,
- ew. goździki i cynamon.
Wykonanie:
1. Śliwki starannie umyj, oderwij szypułki, wyjmij pestki.
2. Włóż je do dużego rondla, wlej do niego pół szklanki wody i gotuj śliwki pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po około dwóch godzinach do powideł dodaj cukier i resztę przypraw. Duś jeszcze przez ok. 15 minut. Pamiętaj, że powidła powinny nabrać ciemnobrunatnego koloru, i być na tyle gęste, że nie zlewają się, tylko spadają z łyżki płatami.
3. Słoiki sparz wrzątkiem, powidła nakładaj do gorących naczyń aż pod weko.
4. Pasteryzuj słoiki z powidłami przez 15 – 20 minut.