Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Gdy zaczniesz je gotować, w twoim domu będzie unosił się cudowny aromat... Powidła śliwkowe to fantastyczny dodatek do deserów i ciast. Pyszne jest też do kanapek na śniadanie.

Składniki:

  • 5 kg śliwek (bardzo dojrzałych, z łatwo odchodzącą pestką),
  • 1 kg cukru,
  • laska wanilii,
  • ew. goździki i cynamon.

Wykonanie:

1. Śliwki starannie umyj, oderwij szypułki, wyjmij pestki.

2. Włóż je do dużego rondla, wlej do niego pół szklanki wody i gotuj śliwki pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po około dwóch godzinach do powideł dodaj cukier i resztę przypraw. Duś jeszcze przez ok. 15 minut. Pamiętaj, że powidła powinny nabrać ciemnobrunatnego koloru, i być na tyle gęste, że nie zlewają się, tylko spadają z łyżki płatami.

3. Słoiki sparz wrzątkiem, powidła nakładaj do gorących naczyń aż pod weko.

4. Pasteryzuj słoiki z powidłami przez 15 - 20 minut.