Pomysły na weekendowe śniadanie

Pomysły na weekendowe śniadanie

W weekendowe poranki wreszcie nie musimy budzić się o świcie i spieszyć do pracy. Jeśli chcecie, by początek weekendu był jeszcze bardziej wyjątkowy, celebrujcie długie i pyszne śniadanie. Możecie je zjeść nawet w łóżku.

W tygodniu zaraz po przebudzeniu spada na nas lawina obowiązków. W pośpiechu przegryzamy kanapkę lub tosta i często brakuje nam czasu, by dopić poranną kawę. Chociaż dobrze wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, nie przywiązujemy do niego szczególnej uwagi. Dopiero, gdy nadchodzi weekend, możemy wreszcie poczuć, co to znaczy „królewskie śniadanie". Jeśli szukacie pomysłów na to, co dobrego zjeść w sobotni i niedzielny poranek, polecamy pomarańczowe tosty francuskie i kaszę jaglaną z karmelizowaną gruszką.

POMARAŃCZOWE TOSTY FRANCUSKIE

Pyszne, chrupiące, gorące tosty - po takim śniadaniu na pewno czeka nas udany dzień. Dodatkowym plusem jest aromat sosu pomarańczowego z cynamonem, którym będzie pachnieć nasza kuchnia przez wiele godzin.

Składniki: (porcja dla 2 osób)

  • 4 kromki chleba
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • cynamon
  • Łyżka masła

W misce roztrzep jajka i dodaj mleko. Sparz pomarańcze gorącą wodą i zetrzyj z nich skórkę na drobnej tarce, a następnie wyciśnij sok z owoców. Skórkę pomarańczową dodaj do jajek z mlekiem, panierkę posyp cynamonem. Obtocz w panierce chleb. W rondelku podgrzej sok pomarańczowy i dodaj dżem oraz miód. Podgrzewaj chwilę aż sos zgęstnieje. W między czasie na patelni rozpuść masło i smaż tosty, aż panierka zarumieni się. Gorące tosty podawaj polane sosem pomarańczowym i posypane cynamonem.

Kasza jaglana z karmelizowaną gruszką

Kasza jaglana na śniadanie może z powodzeniem zastąpić popularną owsiankę. Jest bardzo zdrowa i pożywna, lecz na ugotowanie jej potrzebujemy około 20 minut. Dłuższy czas przygotowania sprawie, że „jaglanka" to dobry pomysł na weekendowe śniadanie.

Składniki:

  • 2.5 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka siekanych migdałów
  • ½ łyżeczki startego imbiru świeżego
  • Cynamon
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka masła

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż woda się całkowicie wchłonie, a ziarenka zmiękną. Mieszamy od czasu do czasu. Czas gotowania kaszy jaglanej to około 20 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i cukier. Osobno na patelni grillujemy gruszkę. Gdy gruszka zmięknie, oblewamy ją gorącym karmelem i posypujemy startym imbirem. Gdy kasza będzie gotowa, przekładamy ją do miseczek i dodajemy plasterki gruszki. Całość posypujemy migdałami, rodzynkami oraz cynamonem.

(mb)

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: 

1. Jak zmienić naleśniki w wykwintne danie
2. Jak zrobić domowe batoniki musli

3. Jak samodzielnie przyrządzić musli?