Pomidory z nadzieniem pieczarkowym

Pomidory z nadzieniem pieczarkowym

Zapiekane pomidory z nadzieniem pieczarkowym możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Możesz je robić w wersji zarówno wegetariańskiej (z pieczarkami), jak i z mięsem.

Składniki:

  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów,
  • 1 pokrojona w kostkę cebula oraz dymka,
  • 1/2 kg pieczarek (pokrojonych w plastry),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łużki świeżego posiekanego tymianku,
  • kilka kromek zapieczonego chleba tostowego ( razowego),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz, sól,
  • 3/4 szklanki wody.

Wykonanie:

Pomidory umyj, osusz. Pościnaj ich wierzchy i wydrąż miąższ. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, podsmaż na niej cebulę przez 4-5 minut. Dodaj pieczarki, tymianek i przyprawy.Smaż całość przez kolejne 10 minut, a następnie dodaj do niej pomidorowy miąż i sos sojowy.

Masą pieczarkową nadziewaj wydrążone pomidory. Na wierzch układaj kawałki chleba. Tak przygotowane pomidory wstaw do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj przez 20 - 25 minut. 

Dobry pomysł:

Przed końcem pieczenia posyp pomidory startym parmezanem.