Pierożki z grzybami

Pierożki z grzybami

Pierogi  z grzybami to świetna przystawka nie tylko do wigilijnego barszczu. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na pierogi z ciasta francuskiego.

Składniki:

na 12 sztuk:

  • gotowe ciasto francuskie (2 szt.),
  • ½  kg świeżych grzybów lub 30 dag suszonych,
  • 2 średnie cebule,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła.

Wykonanie:

Grzyby umyj i ugotuj (wystarczy 15 min). Pokrój na drobne kawałki. Pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni, dopraw do smaku. Dodaj grzyby i duś razem pod przykryciem przez ok. 10 min. Farsz gotowy.

Rozwiń schłodzone ciasto francuskie, potnij na kwadraty. Na środku każdego z nich ułóż grzybowe nadzienie, przykrywaj drugim kawałkiem ciasta i sklejaj ze sobą.

Pierogi zapiekaj w piekarniku na średnim ogniu (ok. 160 st.) przez ok. 20 minut.