Pierogi z grzybami i kapustą

Pierogi z grzybami i kapustą

Pierogi często goszczą na naszych stołach, zaś w święta szczególnie.

polska, 60 minut, wegetariańskie, łagodne, łatwe.

Dla 4 osób.

Składniki:

  • 100 g grzybów suszonych najlepiej prawdziwków,
  • 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 liście laurowe,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 cebula średniej wielkości,
  • 1 Mini Kostka Czosnek KNORR,
  • pieprz mielony,
  • 1kg  mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 200 ml ciepłej  wody.

Wykonanie:

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez ok. godzinę, a następnie odsącz je zachowując wodę i posiekaj drobno.

Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby,1 łyżkę oleju i przyprawy ( kminek należy przesiekać dokładnie nożem ). Gotuj wszystko powoli przez 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka.

Przesmaż na dużej patelni drobno pokrojoną cebulę na oleju. Dodaj ją do gotowej kapusty i wszystko dopraw Mini Kostka Czosnek  KNORR i odrobiną pieprzu. 

Posiekaj ostudzoną kapustę wraz z grzybami nożem tak, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków, jeśli farsz jest bardzo wilgotny możesz dodać trochę bułki tartej.

Dodaj do przesianej mąki olej i wodę po trochu zarabiając ciasto. Wyłóż ciasto na stolnicę gdy powstanie spoista masa i wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkuj cienki placek podsypując odrobiną mąki i za pomocą szklanki lub innej "foremki" wykrój okrągłe placuszki. Nałóż na nie farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm, zwilż je wodą i sklej ze sobą dociskając widelcem.

Gotuj pierogi w osolonej wodzie kilka minut i serwuj gorące z podsmażoną cebulą.

Jeśli chcesz przygotować uszka należy dwie skrajne krawędzie pieroga dodatkowo skleić ze sobą.

Materiały: KNORR

Zobacz też: