Piernikowe domki z witrażykami

Piernikowe domki z witrażykami

Upiecz z dzieckiem domki z piernika, z landrynek zrób w nich witrażowe okienka. Są tak bajkowe, że szkoda je zjeść! Powieszone na ścianie lub choince nadadzą mieszkaniu świąteczny wygląd.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • ½ opakowania przyprawy do pierników,
  • ½ kostki masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 ½ szklanki mąki.

Do dekoracji:

  • landrynki w różnych kolorach,
  • kolorowe drażetki,
  • jadalne perełki różnej wielkości,
  • kolorowe pianki.

Do zrobienia lukru:

  • białko z jednego jaja,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta rozpocznij od roztopienia na małym ogniu masła, dodaj do niego miód. W osobnej misce utrzyj jaka z cukrem (aż cukier dokładnie się rozpuści). Dodaj do masy sodę, przyprawę do pierników, mieszankę margaryny z miodem i wszystko razem dokładanie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę.  Gotowe ciasto odstaw na godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 150 st. C.  Zanim zaczniesz pracę z ciastem, wytnij z papieru szablony domków. Przykładaj papier do rozwałkowanego ciasta i wycinaj kształty domków za pomocą ostrego noża. Kieliszkiem wytnij w domkach okrągłe otworki - okna.

Do małego woreczka włóż kilka landrynek jednego koloru. Pokrusz je na mniejsze kawałki za pomocą młotka.  

Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Układaj na nim ciastka. Do otworów na okna wsypuj pokruszone landrynki. Za pomocą słomki koktajlowej zrób otworki na zawieszki. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika. Ciasteczka będą gotowe po około 15 minutach.

Odstaw je do przestygnięcia. Uwaga, nie zdejmuj pierników z pergaminu dopóki roztopione landrynki nie stwardnieją!

Udekoruj pierniczki z dzieckiem!

Z białka i cukru pudru ubij biały lukier. Pod koniec ubijania dodaj do niego sok z cytryny. Smaruj dachy domków lukrem i przyklejaj do niego kolorowe drażetki, perełki lub pokrojone w plasterki pianki (łatwiej je ciąć nożyczkami).

Kiedy lukier całkowicie zastygnie, przewlecz przez przygotowane wcześniej dziurki cienką wstążkę.

Smacznego!

Zobacz też: