Piernikowe choineczki i prezenciki

Piernikowe choineczki i prezenciki

Instagram/ @neollicake

To zabawny pomysł na podanie piernikowego ciasta . Poświęcisz mu trochę więcej czasu niż w przypadku tradycyjnego placka, ale chyba warto!

Składniki:

  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1/2 kg mąki,
  • 25 dag cukru,
  • 150 dag margaryny,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • bakalie według uznania,
  • tłuszcz, bułka tarta do wysypania blachy.

Do ozdabiania:

  • lukier,
  • zielony barwnik do ciast,
  • jadalne koraliki.

Wykonanie:

  1. Roztop margarynę na słabym ogniu i odstaw do przestygnięcia.
  2. Jaja zmiksuj z cukrem aż powstanie jednolita jasna masa.
  3. Do masy dodaj mleko, kakao, miód, przyprawę do piernika i delikatnie wymiaszaj.
  4. Mąkę zmieszaj z sodą i stopniowo dodawaj do ciasta. Mieszaj.
  5. Na koniec wlej przestudzoną margarynę do ciasta i wolno wymieszaj. Teraz też jest czas, by dodać do ciasta bakalie.
  6. Ciasto przelej do foremki i wstaw do uprzednio rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz przez ok. 60 min.

Ozdabianie:

Gdy ciasto będzie gotowe i ostudzone, przekrój je na pół. Jedną połówkę potnij na trójkąty, a drugą na kwadraty. Teraz pozostało tylko przygotować lukier, do osobnych miseczek przesypać różnych kolorów perełki i puścić wodze fantazji!