Pieczony indyk z farszem

Pieczony indyk z farszem

Pieczony indyk z farszem króluje na stołach Hiszpanów w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.

Kuchnia hiszpańska, 60 minut, drób, łagodny, trudniejsze.

Dla 4 osób.

Składniki:

  • 100 g suszonych fig,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 ml brandy,
  • 100 ml wytrawnego wina,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryka,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 500 g pomidorów z puszki,
  • 500 g zielonych jabłek,
  • skórka z dwóch pomarańczy,
  • 100 g migdałów obranych ze skórki,
  • 4 kg indyk,
  • Przyprawa Delikat w płynie KNORR,
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 l bulionu drobiowego przygotowanego z dwóch bulionetek Bulion drobiowy KNORR 4 łyżki Przyprawy do kurczaka KNORR,
  • pieprz do smaku,
  • 100 g masła,
  • 100 g mąki.

Wykonanie:

Namocz suszone owoce w winie i brandy, nastepnie wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój cebule, czosnek i papryczkę w kostkę, podsmaż na oliwie, dodaj pomidory z puszki i całość smaż dłuższą chwilę, aż do zupełnego odparowania. Pokrój jabłka w małe kawałki, podsmaż
na oliwie na oddzielniej patelni. Dodaj do farszu skórkę z pomarańczy, migdały, suszone owoce  i podsmażone jabłka, całość dopraw do smaku paroma łyżkami Przyprawy Delikat w płynie KNORR.

Farsz wystudź i dodaj mięso mielone.

Umyj indyka, wysusz i natrzyj dokładnie Przyprawą do kurczaka KNORR, włóż farsz do środka indyka i zwiąż nogi. Tak przygotowanego indyka piecz około 4 godzin w temperaturze 180°C polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.

Po upieczeniu wystudź indyka, przekrój na pół, farsz odłóż na bok. Wyjmij kości z indyka. Przełóż kości oraz tłuszcz z pieczenia do garnka, zalej przygotowanym wcześniej na bulionetkach Bulion drobiowy KNORR bulionem. Gotuj całość przez około 2 godziny. Przecedź wywar, zagęść zasmażką przygotowaną z masła i mąki.

Indyka podawaj pokrojonego na mniejsze kawałki z mięsnym farszem polanego sosem.

Materiały: KNORR

Zobacz też: